We zijn het er waarschijnlijk wel over eens dat een simpele rechttoe-rechtaan studentenkamer in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of een andere stad in Nederland niet is weggelegd voor de minder fortuinlijke student. Huurprijzen schieten door het armetierige studentenplafond, zo ligt de maandelijkse huur in bijvoorbeeld Amsterdam inmiddels rond de 500 euro. Klinkt prijzig. Maar is dat echt zo duur? Of zijn we typische Hollandse aanstellers en hebben studenten in omringende landen het nog veel slechter? Een kijkje in onze buurlanden leverde het volgende resultaat op.

Duitsland spotgoedkoop

Ons allereerste stop is in studentikoos België. Ook hier stijgen de huurprijzen, alleen is een gemiddelde huur van rond de 300 euro nog steeds aanzienlijk minder. De duurste stad is Brussel, het goedkoopste ‘kot’ is te vinden in pittoresk Leuven. Iets verder naar het zuiden komen we in Frankrijk terecht. Hier betaalt een student wekelijks zo’n 86 euro voor een normale studentenkamer. Dat is nog steeds veel goedkoper dan onze Hollandse studentenkamers. Nog goedkoper kan het in Duitsland, daar ben je 57 euro per week kwijt, wat neerkomt op zo’n 230 euro per maand.

Britse studentenkamers

Is Nederland dan het duurste land voor studenten in heel Europa? Dat gelukkig ook weer niet. Een bezoek aan de andere kant van de Noordzee maakt duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk er nog een schepje bovenop doet: 139 euro per week oftewel ruim 550 euro per maand ben je hier kwijt voor een gemiddelde studentenkamer.