Ben je student en wil je binnenkort op kamers in Amsterdam? Reken er dan maar op dat je de absolute hoofdprijs betaalt. En nee, daar krijg je geen ruime, luxueuze studentenkamer voor terug, maar eerder een krap studentenkamertje van zo’n 15 vierkante meter. Onderzoek van Sargasso.nl en ANP toonde aan dat voor een studentenkamer in Amsterdam gemiddeld 493 euro per maand wordt neergelegd. Hiermee is Amsterdam onbetwist de duurste stad voor studenten in Nederland.

Tekort aan studentenkamers

Andere steden die duur uitvielen voor studenten waren Amstelveen (464 euro), Nieuwegein (eveneens 464 euro), Den Haag (451 euro) en Hilversum (440). Het is wel duidelijk dat Amsterdam er met kop en schouders boven uitsteekt. Belangrijkste reden? Het immens grote tekort aan beschikbare studentenkamers. Alhoewel in 2011 werd afgesproken om 16.000 kamers bij te bouwen, is tot op heden het aanbod aan kamers totaal niet toereikend genoeg om de stroom van studenten huisvesting te kunnen bieden. Ben je wel zo gelukkig om een kamer te vinden, dan betaal je alsnog de hoofdprijs.

Kantoorruimtes onderverhuren

Studentenvakbond LSVB benadrukt dan ook dat het zaak is om het grote studentenhuisvestingprobleem met beide handen aan te pakken. Onder andere door in recordtempo kamers bij te bouwen, maar bijvoorbeeld ook door lege kantoorruimtes onder te verhuren aan studenten. Door de Leegstandswet aan te passen moet het makkelijker worden gemaakt om leegstaande panden langer en sneller te verhuren.

Goedkopere studentensteden

Opvallend was dat studentensteden als Groningen, Tilburg en Enschede juist weer heel goed scoorden met lage gemiddelde huurprijzen. In deze steden betaal je al snel 45% minder aan maandelijkse huur dan in het dure Amsterdam.