Denk je dat je veel huur betaalt voor je studentenkamer? Het kan nog altijd veel erger. In Amsterdam is een pand ontdekt waar huurders voor een kamer van 5 vierkante meter meer dan 300 euro betalen. In de huurwoning in Amsterdam werden 14 kamers illegaal onderverhuurd. De verantwoordelijke huisjesmelker kan een boete verwachten van 40.000 euro.

Torenhoge boetes

Er wordt momenteel een harde strijd gevoerd tegen huisjesmelkers. De gemeentelijke dienst Wonen, Zorg en Samenleven (WZS) is het zat dat malafide huisbazen zomaar maandelijks tienduizenden euro’s opstrijken aan huurders die in veel te kleine kamers worden gepropt. WZS probeert de huisjesmelkers vooral aan te pakken door torenhoge boetes uit te delen. Inmiddels heeft de dienst in het eerste kwartaal van 2013 aan een half miljoen euro boetes uitgeschreven. Dat is evenveel als in het hele jaar 2012.

Piepkleine kamer verhuurd

Natuurlijk vraag je je af hoe het kan dat iemand bereid is honderden euro’s te betalen voor een onleefbaar klein kamertje. Eerder werd in Parijs al een verhuurder beboet die een bezemkast als kamer verhuurde tegen een huurprijs van 330 euro.