Studenten gaan zware tijden tegemoet. Geen OV-kaart meer, de studiefinanciering die definitief verdwijnt en dan is er ook nog een groot tekort aan betaalbare studentenkamers. Studenten horen niet voor niets tot de laagste inkomensgroep van Nederland. Daarom bedacht de jongerenafdeling van het CDA in Rotterdam een plan om studenten in goedkopere huurwoningen te krijgen. Het idee is om studenten een sociale huurwoning aan te bieden, alleen moet hij of zij daar dan wel wat voor terug doen.

Lange wachtlijsten

Volgens de CDJA’ers moet het voor studenten mogelijk worden gemaakt om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in een achterstandswijk in Rotterdam zonder dat ze jarenlang op de wachtlijst moeten staan. Tegenwoordig duurt de wachttijd langer dan een gemiddelde studie, dus heeft een student niets aan een inschrijving.

Voor wat hoort wat

Het CDJA vindt wel dat de studenten iets terug moeten doen voor de wijk als ze de kans krijgen om een sociale huurwoning te betrekken. Bijvoorbeeld door mee te helpen met het opknappen van de wijk of door kinderen in de buurt bijles te geven. Zo kunnen studenten voor een sociale huurprijs een woning betrekken en hoeven ze zich niet blauw te betalen aan huurprijzen in de vrije sector. Om als tegenprestatie de wijk een handje te moeten helpen, is dan toch niet al te veel gevraagd. Het is nog afwachten of de gemeente Rotterdam het plan van het CDJA oppakt.