De toekomst ziet er niet al te rooskleurig uit voor studenten. Niet alleen is de studiefinanciering aan het eind van haar latijn, ook wordt er flink bezuinigd op de OV-kaart. Vooral de laatste maatregel zou weleens desastreuze gevolgen kunnen hebben voor het toch al nijpende tekort aan studentenkamers.

Studentenkamer zoeken

De afschaffing van de OV-kaart betekent dat veel studenten er voor kiezen om een studentenkamer te zoeken die dichter bij de school of universiteit ligt. Zo kunnen ze geld besparen op de reiskosten. Zouden studenten dezelfde reis ondernemen als voorheen, dan zouden ze door het verdwijnen van de OV-kaart bijna 5.500 euro per jaar meer kwijt zijn aan hun studie. Tel daarbij op de extra kosten door afschaffing van de studiefinanciering, zo’n 14.700 euro. Dat is nogal wat geld voor een gemiddelde student. Dan lijkt inderdaad de verstandigste beslissing om een nabij gelegen studentenkamer te zoeken.

Hoge huurprijzen

Maar wat nu als die kamers er niet zijn? Niet in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of welke stad dan ook? Door de oplopende kosten wordt verwacht dat een toenemend aantal van 50.000 studenten op zoek zal gaan naar kamers. Terwijl er momenteel al een tekort is aan zo’n 30.000 geschikte studentenkamers. Mocht je als student geluk hebben en een kamer vinden, dan betaal je meestal blauw aan torenhoge huurprijzen.

Bouw ligt plat

Wordt er dan druk gebouwd aan nieuwe studentenkamers? Nou, nee. Er wordt zelfs vrijwel niets bijgebouwd, omdat woningcorporaties de kabinetsplannen afwachten en hun geld in de knip houden. Er gaan dan ook stemmen op voor een speciaal beleid vanuit de regering dat enkel is gericht op studentenhuisvesting. Want zoals het er nu naar uitziet, zullen tienduizenden studenten nog wat langer bij hun ouders moeten blijven wonen.