Het leek een prima deal - het noodlijdende Vestia verkoopt 1422 studentenwoningen in Rotterdam aan Stichting Studenten Huisvesting (SSH). De woningcorporatie heeft tenslotte alle middelen nodig om weer uit de financiële malaise te komen. Dus waarom niet een deel van je 90.000 woningen verkopen?

Duurdere studentenwoningen

So far so good, zou je zeggen. Maar de Rotterdams studenten zijn helemaal niet zo blij met de verkoop van de studentenwoningen. Zij vrezen dat SSH de goedkope studentenhuizen gaat ombouwen tot luxere en dus duurdere ‘short stay’ appartementen voor uitwisselingsstudenten. Deze woningen kosten normaliter twee keer zoveel als doorsnee studentenhuizen.

Tekort betaalbare kamers

Volgens Huurdersbelang Stadswonen, vertegenwoordiger van de Rotterdamse studenten, dreigt het tekort aan studentenhuizen door de verkoop flink toe te nemen. Momenteel zijn al zo’n 4000 studenten genoodzaakt buiten Rotterdam te gaan wonen, omdat ze geen betaalbare studentenkamer in Rotterdam kunnen vinden.

Vestia levert studentenkamers

SSH en woningcorporatie Vestia zijn het totaal niet eens met de uitspraken van Huurdersbelang Stadswonen en benadrukken dat de verkoop geen invloed zal hebben op het aantal beschikbare studentenwoningen in de havenstad. Vestia zegt van plan te zijn zelf short -stay appartementen om te bouwen tot studentenwoningen. Huurdersbelang Stadswonen is echter niet onder de indruk van Vestia’s voornemen.

Mindere wijken

Huurdersbelang Stadswonen heeft berekend dat Vestia ruim 800 studentenhuizen op A-locaties in Rotterdam heeft verkocht, bijvoorbeeld op de Kop van Zuid en aan de Oostzeedijk. Volgens Huurdersbelang is het veel aannemelijker dat - mocht Vestia inderdaad andere studentenkamers daarvoor opleveren - de nieuwe studentenkamers te vinden zijn in veel mindere wijken en stadsdelen zoals Prins Alexander en Rotterdam Zuid. Dus of studenten in Rotterdam daar nu blij mee moeten zijn...