Het zijn zware tijden voor studenten in het algemeen, maar vooral voor Rotterdamse studenten in het bijzonder. Terwijl de invoering van het sociale leenstelsel binnenkort een feit is, blijkt nu dat studenten in studentenstad Rotterdam buitensporig veel aan afvalstoffenheffing betalen.

Vast bedrag voor afvalstoffenheffing

Huur je een studentenkamer in Nijmegen, dan betaal je jaarlijks zo’n 96 euro aan afvalstoffenheffing, terwijl je in Rotterdam niet minder dan 339,90 euro per jaar betaalt. Nogal een verschil, vindt William van Wijngaarden van CDJA. Wat ook verschilt in Rotterdam ten opzichte van de andere studentensteden zoals Amsterdam en Utrecht, is dat in Rotterdam niet wordt gekeken naar het aantal huishoudens per woning. Zo kan het zijn dat een gezin bestaande uit tien personen jaarlijks hetzelfde bedrag betaalt als één enkele student.

Geen aanvraag tot kwijtschelding

Het vervelende is dat een student geen aanvraag tot kwijtschelding kan indienen, omdat verhuurders meestal de afvalstoffenheffing direct doorberekend in de huurprijs. Van Wijngaarden vindt dan ook dat voor studenten een algehele vrijstelling ingesteld moet worden. Studenten hebben het tenslotte al zwaar genoeg...