Het valt me een beetje tegen van de studenten in Nederland dat ze Rutte en Samsom nog niet massaal hebben getrakteerd op honderd kratten pils. Want als alles gaat zoals in het Regeerakkoord is afgesproken, dan gaan die studenten aardig wat geld besparen op de huur van hun studentenkamer.

Lage WOZ-waarde

Het idee van Rutte en secondant Samsom is om de maximale huur te koppelen aan 4,5% van de WOZ-waarde van het studentenhuis. In veruit de meeste gevallen is de WOZ-waarde van dergelijke woningen erg laag in vergelijking met andere panden. Dat betekent dat de huur die verhuurders en woningcorporaties mogen vragen, in één keer flink keldert. De nieuwe regeling kan zelfs leiden tot halvering van de kale huur. 'Mooi!', hoor ik de studenten al juichend zeggen. Maar voordat ze besluiten dit heugelijke feit te gaan vieren in de dichtstbijzijnde kroeg, is het verstandig je af te vragen of het wel zo'n goed besluit is.

Woningcorporaties onderuit

De wethouders van de Nederlandse studentensteden zoals Utrecht en Amsterdam hebben hier een duidelijk antwoord op: Nee. Dit besluit is zelfs volkomen krankzinnig. Want de pittige daling in huurprijzen betekent ook een aanzienlijke daling in de opbrengsten van de verhuurders en corporaties. Dezelfde verhuurders krijgen al te maken met een forse verhuurdersheffing, een miljoenenstrop voor enkele grote corporaties zoals DUWO. Alles bij elkaar kan ertoe leiden dat woningcorporaties nieuwe projecten niet meer kunnen bekostigen, verlies gaan leiden en uiteindelijk hun deuren moeten sluiten. In plaats van een spotprijs te betalen voor een studentenkamer kunnen studenten straks helemaal geen huur meer betalen omdat er geen kamers meer beschikbaar zijn. En dus lijkt het prachtige besluit van VVD en PvdA uit te monden in een nachtmerrie voor zowel student als verhuurder.

Plan van tafel

De wethouders van verschillende studentensteden hebben zich inmiddels verenigd en proberen er nu samen op aan te dringen bij de Tweede Kamer om dit plan compleet te schrappen. Het rondje bier voor Rutte en Samsom moet dus nog even wachten.