WOZ-waarde

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de waarde die toegekend wordt aan een huis. De gemeente bepaalt deze waarde, het gaat hier om een geschatte marktwaarde. In de regel wordt de waarde gebaseerd op ligging, kenmerken en oppervlakte van een huis. De WOZ-waarde werd in 1994 ingevoerd om arbitraire waarden te voorkomen. De WOZ-waarde staat sinds de crisis op de woningmarkt echter ter discussie.

Hogere WOZ-waarde is hogere belasting

Hoe hoger de waarde van de woning die je huurt, hoe hoger de belastingen en heffingen die op de woning van toepassing zijn. Deze kosten worden wellicht deels berekend in jouw huurprijs. Daarnaast wordt per 1 juli 2015 ook de hoogte van de huur deels bepaald door de WOZ-waarde van de woning.

Veelgestelde vragen over de WOZ-waarde:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over WOZ-waarde en de daarbij behorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

  • Wat is de WOZ-waarde?

    WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde die de gemeente waarin de woning zich bevindt, toekent aan de woning. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken.

  • Heeft de WOZ-waarde invloed op de prijs van huurwoningen?

    Ja, per 1 juli 2015 wordt de hoogte van de huur mede bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van de woning. Deze verandering wordt doorgevoerd als gevolg van het in 2014 bereikte Woonakkoord.

  • Wie bepaalt de WOZ-waarde?

    De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente waarin de woning zich bevindt.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419