Verhuurdersverklaring

Verhuurdersverklaring

Een verhuurdersverklaring is een verklaring van goed gedrag, die je aan kunt vragen bij je voormalige verhuurder. In de verklaring staat opgenomen of je je aan je betalingsverplichtingen hebt gehouden ten tijde van de huurovereenkomst, en staat vermeld of je je als een goede huurder hebt gedragen. Deze verklaring kun je overhandigen aan een nieuwe potentiële verhuurder.

Niet verplicht

Hoewel het regelmatig voorkomt dat een huisbaas vraagt om een verhuurdersverklaring, is het overhandigen van deze verklaring niet wettelijk verplicht. Je kunt je oude huisbaas dus niet verplichten om een dergelijke verklaring voor je op te stellen, net zomin als jij verplicht bent om er eentje aan je nieuwe verhuurder te overhandigen. Houd er echter wel rekening mee dat je je kans op het huren van de woning of kamer kunt verspelen door te weigeren een verklaring te overhandigen.

Veelgestelde vragen over de verhuurdersverklaring

Hieronder hebben we veelgestelde vragen over verhuurdersverklaringen voor je verzameld.

  • Waar komt het concept ‘verhuurdersverklaring’ vandaan?

    De verhuurdersverklaring is bedacht door verhuurders. Achter dit document ligt dus geen wettelijk bindend principe. Je kunt de verklaring vergelijken met een BKR-registratie voor slechte huurders, die achtervolgd kunnen worden voor hun wandaden. Helaas kan de verhuurder misbruik maken van deze afhankelijkheid, wanneer je met onenigheid vertrekt uit je oude woonruimte.

  • Bij wie kan ik terecht voor het aanvragen van een verhuurdersverklaring?

    Voor het verkrijgen van een verhuurdersverklaring dien je contact op te nemen met je huisbaas of de gemeente waar je je woonruimte huurt.

  • Ik heb geen verhuurdersverklaring meegekregen, wat nu?

    Het verstrekken van een verhuurdersverklaring is niet verplicht voor verhuurders. Wanneer je er geen meekrijgt kan het dus voorkomen dat je aan het kortste eind trekt bij het verhuurproces. Als een toegezegde huurovereenkomst dreigt te worden afgeblazen omdat je geen verhuurdersverklaring hebt meegekregen, sta je alleen in je recht wanneer de nieuwe verhuurder je al wel een huurcontract heeft laten ondertekenen, óf wanneer er een intentieverklaring getekend is.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419