Studentenvereniging

Studentenvereniging

Een studentenvereniging is een vereniging gevormd en geleid door studenten en/of oud-studenten. Behalve gezelligheid biedt een studentenvereniging uiteenlopende mogelijkheden, bijvoorbeeld het opbouwen van een uitgebreid netwerk en het uitzetten van carrièremogelijkheden. Studentenverenigingen staan bij veel mensen nog altijd bekend om de ontgroeningsrituelen, hoewel deze de afgelopen jaren steeds minder extreem zijn geworden. Enkele bekende verenigingen zijn Laurentius in Rotterdam, Sanctus Virgilius en het Delftsch Studenten Corps (DSC) in Delft, Minerva en Augustinus in Leiden en ASC (Amsterdamsch Studenten Corps) en SSRA in Amsterdam.

Huisvesting via studentenvereniging

Een studentenvereniging biedt in sommige gevallen ook de mogelijkheid tot studentenhuisvesting. Studenten die zijn aangesloten bij de vereniging, kunnen dan via de vereniging een studentenkamer zoeken en huren. Het voordeel hiervan is dat de kans groot is dat verenigingen kamers vrij hebben. Studenten kunnen namelijk alleen gebruik maken van de studentenkamers als ze lid zijn van de vereniging, de studentenkamers rouleren dus tussen de leden. Leden hoeven zich dan niet te mengen tussen het enorme aantal studenten dat op andere manieren probeert een studentenkamer te bemachtigen. Het voordeel van het wonen in een studentenkamer van een vereniging is dat je op kamers woont samen met mede-leden.

Veelgestelde vragen over studentenverenigingen:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over studentenverenigingen voor je op een rijtje gezet.

  • Wat zijn de bekendste studentenverenigingen in Nederland?

    Bekende studentenverenigingen in Nederland zijn SSRA en ASC (Amsterdam), Laurentius (Rotterdam), Sanctus Virgilius en het Delftsch Studenten Corps (Delft) en Augustinus en Minerva (Leiden).

  • Verhuren studentenverenigingen ook studentenkamers?

    De meeste studentenverenigingen beheren en verhuren studentenkamers. Deze kamers worden uitsluitend aangeboden aan leden van de studentenvereniging.

  • Wat is het voordeel om lid te worden van een studentenvereniging?

    De voordelen van lid worden van een studentenvereniging bestaa, naast de gezelligheid, vooral uit bepaalde privileges zoals voorrang bij het kiezen van vrijgekomen kamers. Ook kan je je netwerk sterk vergroten.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419