Studentenstad

Studentenstad

In Nederland staan enkele steden bekend als echte studentenstad. In deze steden wonen relatief veel studenten, vaak verdeeld over verschillende hogescholen en universiteiten. De bekendste studentensteden zijn Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Groningen, Utrecht, Leiden, Delft, Eindhoven en Maastricht. Door de grote toeloop aan studenten komt het in deze steden vaak voor dat er een chronisch tekort is aan beschikbare en betaalbare studentenkamers. Zeker door de huidige crisis in de woningmarkt is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg. Wees er dus op tijd bij als je besluit een kamer te gaan zoeken in een van de studentensteden in Nederland.

Studentenhuisvesting

In enkele steden wordt op een creatieve manier geprobeerd om toch te voldoen aan de grote vraag naar studentenhuisvesting. Zo is in Rotterdam in 2012 een Student Hotel geopend. Dit hotel biedt onderdak aan 250 Nederlandse of buitenlandse studenten. Inmiddels hebben meerdere steden in Nederland en België een Student Hotel. In 2013 nam Stichting Studenten Huisvesting (SSH) een deel van de huurwoningen over van woningcorporatie Vestia, een woningcorporatie die eind 2011 door wanbeleid in zwaar weer terecht was gekomen. Het is de vraag of de komende jaren genoeg zal worden geïnvesteerd in studentenhuisvesting. Ook de verhuurdersheffing, zoals afgesproken in het woningakkoord in februari 2013, is voor veel woningcorporaties en verhuurders een zware maatregel die ongetwijfeld haar sporen zal achterlaten in de portemonnee van de huisvesters. Dit heeft weer tot gevolg dat corporaties minder zullen gaan bouwen en investeren.

Veelgestelde vragen over studentensteden:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over studentensteden en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

  • Wat zijn de grootste studentensteden in Nederland?

    De grootste studentensteden in Nederland zijn Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Tilburg, Nijmegen, Groningen, Maastricht en Eindhoven.

  • Is er een tekort aan studentenkamers in de studentensteden?

    Ja, momenteel is er een groot tekort aan kamers in de meeste steden. Het kamertekort over heel Nederland bedroeg in 2014 zo'n 30.000 kamers.

  • Welke studentenstad biedt de beste mogelijkheden om een kamer te zoeken?

    Eindhoven en Tilburg zijn steden waar het kamertekort nihil is. Ook Rotterdam heeft veel mogelijkheden om kamers te vinden. Amsterdam en Utrecht zijn de lastigste steden voor studenten om een geschikte kamer te vinden.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419