Studentenhuisvesting

Studentenhuisvesting

Huisvesting die uitsluitend is gericht op studenten, heet studentenhuisvesting. Het verhuren van deze woningen wordt of door particulieren gedaan, of door onderwijs- en overheidsinstellingen zoals woningcorporaties. Een bekende instelling is de Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Deze studentenhuisvester kocht begin 2013 ruim 1400 huurwoningen van het noodlijdende Vestia.

Vormen studentenhuisvesting

Er zijn verschillende vormen van studentenhuisvesting. Universiteiten en hogescholen bieden regelmatig studentenkamers aan op een campus, een terrein dat bij de school of universiteit hoort. Ook studentenverenigingen bieden vaak studentenkamers aan in hun verenigingshuizen. Verder kunnen studenten via hospita’s een kamer huren of kunnen ze in een studentenflat terecht.

Tekort studentenkamers

In Nederland is momenteel een schrijnend tekort aan studentenkamers. Door de crisis die al enkele jaren flink tekeer gaat op de woningmarkt, zijn veel woningcorporaties in zwaar weer gekomen. Ook de val van woningcorporatie Vestia heeft een zeer negatieve invloed gehad op de financiële gezondheid van andere corporaties. Bovendien is de beloofde verhuurdersheffing, zoals afgesproken in het woningakkoord in februari 2013, een reden voor veel corporaties om de hand op de knip te houden. Daardoor werden veel bouwprojecten afgeblazen, waardoor ook de studentenhuisvesting een tik kreeg. Vanaf 2014 zit de bouw van nieuwe studentenwoningen weer enigszins in de lift, maar de vraag overstijgt nog altijd ruimschoots het aanbod.

Veelgestelde vragen over studentenhuisvesting:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over studentenhuisvesting en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

  • Wat houdt studentenhuisvesting precies in?

    Studentenhuisvesting is huisvesting gericht op studenten, oftewel het beheren, bouwen en verhuren van woonruimte aan studenten.

  • Welke partijen of instellingen verhuren studentenkamers?

    Onderwijsinstellingen, particuliere verhuurders, studentenverenigingen en vooral woningcorporaties en woningstichtingen houden zich bezig met studentenhuisvesting.

  • Welke soorten studentenhuisvesting zijn er in Nederland?

    Studentenhuizen, studentenflats, campus en verenigingshuizen zijn allemaal vormen van studentenhuisvesting.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419