Studentenhuis

Studentenhuis

Veel studenten (en jongeren die al werken) die op kamers gaan, nemen hun intrek in een studentenhuis. Dit is een pand of gebouw waarin meerdere kamers afzonderlijk verhuurd kunnen worden. Studentenhuizen worden in het algemeen beheerd door woningcorporaties, studentenverenigingen, onderwijsinstellingen of particulieren.

Gedeelde voorzieningen

In een studentenhuis worden normaliter de keuken, de badkamer en het toilet gedeeld door de aanwezige studenten. Verdere huishoudelijke taken in het studentenhuis - afwassen, schoonmaken, koken, boodschappen doen - gebeuren meestal in goed overleg. Om verwarring te voorkomen stickeren sommige studenten hun boodschappen. Zo weet elke student in het huis wie wat heeft gekocht en kan daar geen ruzie over ontstaan. Hogescholen en universiteiten beheren soms hun eigen studentenhuisvesting, dit wordt een campus genoemd. Het grote voordeel van een campus is dat de studenten op het terrein van de school of universiteit wonen en vaak hun huis delen met studenten die dezelfde studie volgen.

Verenigingshuis

Een studentenhuis beheerd door een studentenvereniging wordt in de regel een verenigingshuis genoemd. Het voordeel van de verenigingshuizen is dat je omringd bent door studenten die bij dezelfde vereniging zitten als jij.

Pas op voor huisjesmelkers

Het gebeurt ook regelmatig dat de zo beruchte huisjesmelkers studentenkamers verhuren. Wees dus alert op hoge huurprijzen, de staat van het pand en andere omgevingsfactoren. Kijk altijd alle aanwezige voorzieningen goed na: hoe is de staat van de keuken, werkt het toilet? Zijn de muren en plafonds in goede staat? Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met de Huurcommissie.

Veelgestelde vragen over studentenhuizen:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over studentenhuizen voor je op een rijtje gezet.

 • Wat is een studentenhuis precies?

  Een studentenhuis is een pand waarin meerdere kamers verhuurd worden aan studenten.

 • Wie beheerd studentenhuizen?

  Studentenhuizen worden beheerd door particuliere verhuurders, woningcorporaties, studentenverenigingen of onderwijsinstellingen.

 • Wat zijn de voor- en nadelen van studentenhuizen?

  Een voordeel is dat het vaak gezellig wonen is, omdat je met meerdere studenten in een huis woont. Nadeel kan zijn dat je voorzieningen zoals keuken en badkamer deelt met andere studenten.

 • Wat is het verschil tussen een studentenhuis en verenigingshuizen?

  Een verenigingshuis is een speciaal soort studentenhuis, dat wordt beheerd door een studentenvereniging. De inwonende studenten zijn allemaal lid van dezelfde studentenvereniging.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419