Sociale huurwoning

Sociale huurwoning

Sociale huurwoningen zijn (meestal) in het bezit van een woningcorporatie, veel studentenkamers vallen hier ook onder. Toch huren veel studenten particulier (vrije sector), waardoor ze dus geen sociale huurwoning hebben. Dit kan nogal schelen in de prijs. Sociale huurwoningen zijn vaak goedkoop, zodat mensen met weinig financiƫle middelen ook een huurwoning kunnen krijgen. Er zijn vaak lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Het is slim om je ruim van te voren in te schrijven bij een gemeente. In sommige gevallen is het zelfs verstandig om je al jaren voordat je daadwerkelijk op kamers gaat, in te schrijven.

Richtlijnen sociale huurwoning

In principe komt vrijwel iedereen in aanmerking voor een sociale huurwoning, al moet de overheid nog steeds een duidelijke beslissing nemen over scheefwoners. Dit zijn mensen die te veel verdienen om in een sociale huurwoning te wonen. Ook mensen die een te hoog jaarinkomen hebben (boven 21.950 euro) komen minder snel in aanmerking. Als student zul je hier echter niet snel onder vallen. De maximum huurprijs van een sociale huurwoning is 710,68 euro per maand. Wanneer je onder de 23 jaar bent, is dit 229,64 euro (bedragen per 2015).

Huurtoeslag

Wanneer je in een sociale huurwoning woont, bestaat de kans dat je recht hebt op huurtoeslag. Deze krijg je echter alleen wanneer je te weinig geld verdient om maandelijks rond te komen. Als student kun je huurtoeslag vrijwel altijd vergeten, omdat je dan al studiefinanciering krijgt.

Veelgestelde vragen over sociale huurwoningen:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over sociale huurwoningen en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

 • Wat is een sociale huurwoning?

  Een sociale huurwoning is een huurwoning met een maximale huurprijs die valt in de sociale huursector. In 2015 is deze maximale huurprijs 710,68 euro per maand. Doordat je een sociale huurwoning huurt, heb je vaak recht op bijvoorbeeld huurtoeslag.

 • Voor wie is een sociale huurwoning?

  Een sociale huurwoning is in principe bedoeld voor huurders met een laag inkomen.

 • Hoeveel kost een sociale huurwoning?

  De maximale huurprijs van een sociale huurwoning lag in 2014 op 699,48 euro per maand. In 2015 ligt de grens op 710,68 euro per maand.

 • Hoe lang zijn de wachtlijsten voor een sociale huurwoning?

  De wachtlijsten in de sociale huursector verschillen per stad. Zo hebben Utrecht en Amsterdam te maken met lange wachtlijsten terwijl in Rotterdam de wachtlijsten erg meevallen.

 • Wie is de verhuurder van sociale huurwoningen?

  Doorgaan verhuren woningcorporaties en woningstichtingen sociale huurwoningen. Het komt sporadisch ook voor dat particuliere verhuurders sociale huurwoningen aanbieden.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419