Postadres

Postadres

Je postadres is een adres waarop je je schriftelijke correspondentie ontvangt, maar waar je niet woont. Dit type adres wordt ook wel een briefadres genoemd. Je kunt een postadres aanvragen via de gemeente.

Tijdelijk

Een postadres dat is aangevraagd bij de gemeente is slechts tijdelijk geldig. De gemeente zal aangeven hoe lang je op het adres ingeschreven mag blijven.

Een postadres aanvragen

Wil je een postadres aanvragen, dan kun je hiervoor terecht bij de afdeling Burger-/ of Publiekszaken van de gemeente waar het postadres zich bevindt. Om inschrijving mogelijk te maken heb je wel een schriftelijke toezegging nodig van de bewoner van het postadres. Via de gemeente kun je hier een toestemmingsformulier voor aanvragen.

Veelgestelde vragen over het postadres

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over postadressen en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

 • Voor wie kan het aanvragen van een postadres interessant zijn?

  Deze dienstverlening vanuit de gemeente is bedoeld voor degenen die geen woonadres hebben conform de Wet Basisregistratie Personen (BRP). Niet iedereen kan dus zomaar een postadres aanvragen. Daarnaast is het toegestaan om een postadres aan te vragen wanneer je in een zorginstelling verblijft, in een blijf-van-mijn-lijfhuis woont of wanneer je in een vaar- of voertuig woont.

 • Wat mag ik verwachten van de bewoner van mijn postadres?

  De bewoner moet ervoor zorgen dat je de post persoonlijk ontvangt. Hij of zij mag je post nooit openen, want dat is een schending van het briefgeheim.

 • Wat voor type post wordt automatisch naar mijn postadres doorgestuurd?

  Je zal via je postadres brieven van officiële instellingen ontvangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkiezingsoproepen of brieven van de Belastingdienst.

 • Mag ik ook een brievenbus of een adres zonder bewoners opgeven?

  Nee, je mag alleen een bewoond adres aanmelden als postadres.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419