Onderhuur

Onderhuur

Met onderhuur wordt bedoeld dat de huurder zijn kamer verhuurt aan een ander. De huurder heeft een overeenkomst met de verhuurder en zodra deze huurder de kamer onderverhuurt aan een ander, is er sprake van een extra huurovereenkomst met die persoon. Je wilt misschien onderverhuren als je bijvoorbeeld een half jaar naar het buitenland gaat en je kamer niet kwijt wilt.

Toestemming tot onderverhuur

Onderverhuur klinkt als een ideale oplossing wanneer je tijdelijk weg bent, of wanneer je zelf de onderhuurder bent. Het is echter niet altijd mogelijk een kamer onder te verhuren, soms is in het contract opgenomen dat dit niet mag. Vaak moet de hoofdverhuurder ook toestemming geven tot onderverhuur.

Recht op huurbescherming

Wanneer de overeenkomst aangegaan wordt, heb je als onderhuurder ook huurbescherming. Met andere woorden: de huur mag ook in dit geval niet zomaar opgezegd worden. Stel dat de persoon van wie je de kamer onderhuurt definitief wilt vertrekken, dan is het soms mogelijk dat jij de huurder wordt en direct huurt bij de hoofdverhuurder. Het kan ook zijn dat de overeenkomst dan ontbonden wordt. De hoofdverhuurder kan zich echter niet beroepen op de overeenkomst met de oorspronkelijke huurder, omdat de onderverhuurder en huurder een aparte overeenkomst hebben.

Veelgestelde vragen over onderverhuur:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over onderhuur voor je op een rijtje gezet, met de bijbehorende antwoorden.

 • Wat is onderverhuur?

  Onderverhuur houdt in dat de huurder zijn of haar kamer verhuurt aan iemand anders.

 • Is onderverhuur altijd mogelijk?

  Nee, de hoofdverhuurder - degene die de kamer in eerste instantie verhuurt - moet toestemming geven voor onderverhuur.

 • Heeft een onderhuurder rechten?

  Ja, een onderhuurder heeft ook gewoon recht op huurbescherming en kan dus niet zomaar uit de kamer worden gezet.

 • Wat gebeurt er als de huurder besluit te vertrekken?

  Dan is het vaak mogelijk om de nieuwe huurder te worden en direct via de hoofdverhuurder te huren. Omdat je recht hebt op huurbescherming, kan je niet zomaar uit je kamer worden gezet.

 • Wanneer is het slim onder te verhuren?

  Als je tijdelijk weggaat en na een bepaalde periode weer terug wilt komen, is het handig om een kamer (tijdelijk) onder te verhuren. Zo hoef jij niet op zoek naar een nieuwe studentenkamer en help je iemand anders tijdelijk aan een kamer.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419