Huurverhoging

Huurverhoging

Het kan zijn dat je verhuurder gedurende het huurcontract een huurverhoging toepast. Dit mag hij echter niet zomaar doen. Verhuurders en woningcorporaties hebben zich te houden aan een aantal regels, zodat jij beschermd bent tegen onverwachte huurverhogingen. Zo mag de huur slechts eens per jaar worden verhoogd en in het geval van een sociale huurwoning mag deze niet boven de maximumhuurprijs uitkomen. Daarbij moet de verhuurder jou minstens twee maanden van tevoren inlichten over de verhoging.

Eens per jaar huur verhogen

De verhuurder hoeft niet altijd een jaar te wachten voor hij een huurverhoging toepast. Hij mag het eens per jaar doen, dus ook na bijvoorbeeld een half jaar nadat jij het contract hebt getekend. Je kunt overleggen met de verhuurder over de hoogte van de huur: zorg er hierbij voor dat je stevig in je schoenen staat.

Huurverhoging heeft beperkingen

De verhuurder mag de huur wel tussentijds verhogen wanneer hij een ingrijpende verbouwing doet die de kwaliteit van de kamer daadwerkelijk verbetert. Onderhoud wordt hier niet toe gerekend. De omvang van de huurverhoging heeft enkele restricties: deze mag bijvoorbeeld niet boven de kale huurprijs liggen. Vaak staat er in het huurcontract een paragraaf die huurverhoging behandelt. Bestudeer deze goed voordat je tekent.

Veelgestelde vragen over huurverhoging:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over huurverhoging en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

 • Wat is een huurverhoging?

  Een huurverhoging houdt in dat het maandelijkse bedrag dat je betaalt aan huur, wordt verhoogd met een bepaald percentage.

 • Hoe hoog mag een huurverhoging zijn?

  Voor huurverhogingen gelden strikte regels. Voor sociale huur geldt bijvoorbeeld een maximale huurverhoging. Voor meer informatie is het verstandig de website van de Rijksoverheid te bekijken.

 • Wanneer mag een huurverhoging plaatsvinden?

  Een huurverhoging mag in principe maar één keer per jaar worden doorgevoerd. Meestal is dat per 1 juli. Er geldt een uitzondering wanneer de woning aanzienlijk is verbeterd. Dan mag de verhuurder de huur ook tussentijds verhogen.

 • Moet een verhuurder mij inlichten over een huurverhoging?

  Ja, de verhuurder is verplicht je minimaal twee maanden van te voren in te lichten over een huurverhoging.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Blaak 555, 3011 GB Rotterdam | KvK-nummer 24426419