Huurtoeslag

Huurtoeslag

In sommige gevallen kom je als huurder in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is een bedrag dat je krijgt van de overheid wanneer je in verhouding tot je inkomsten te veel geld kwijt bent aan de huur. In veel gevallen komen kamers, zeker bij woonstichtingen, niet in aanmerking voor huurtoeslag, omdat de huur daar redelijk betaalbaar is. Studiefinanciering wordt daarnaast ook gezien als inkomen. Als je zeker wilt weten of je in aanmerking komt, neem dan contact op met je verhuurder of met de Belastingdienst.

Regels huurtoeslag

Voor huurtoeslag gelden hoe dan ook enkele voorwaarden. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn en mag je huur niet hoger zijn dan 710,68 euro per maand. Als je jonger bent dan 23 jaar, dan is dit bedrag 403,06 euro (cijfers per 2015). Wanneer de huur hoger is, valt de woning onder een geliberaliseerd huurcontract. Hiervoor gelden weer andere regels. Verder moet je een aantoonbaar laag inkomen hebben, waaruit blijkt dat je de huur niet kunt bekostigen en ten slotte moet je in een zelfstandige woning wonen.

Studiefinanciering is voldoende

Vaak heb je als student aan studiefinanciering al genoeg. De meeste studenten hebben ook een bijbaan, zodat ze maandelijks enigszins rond kunnen komen.

Veelgestelde vragen over huurtoeslag:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over huurtoeslag en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

 • Wat is een huurtoeslag?

  Huurtoeslag is een bedrag dat je krijgt als huurder wanneer je in verhouding tot je inkomen te veel kwijt bent aan de maandelijkse huur.

 • Wanneer heb je recht op huurtoeslag?

  Je komt in aanmerking voor huurtoeslag wanneer je ouder bent dan 18 en je een zelfstandige woonruimte huurt (wat een kamer in principe niet is). De huur mag niet hoger zijn dan 710,68 euro per maand. Ben je niet ouder dan 23 jaar, dan geldt een maximale huur van 403,06 euro per maand. Bovendien dien je te voldoen aan bepaalde inkomenseisen.

 • Wie verleent huurtoeslag?

  De huurtoeslag wordt toegekend door de Belastingdienst.

 • Kan een student huurtoeslag aanvragen?

  Ja, als je voldoet aan de eisen, kan je uiteraard huurtoeslag aanvragen. Ook als student.

 • Waarom krijg ik geen huurtoeslag?

  De belangrijkste reden dat je niet in aanmerking komt voor huurtoeslag, is omdat een studentenkamer doorgaans geen zelfstandige woonruimte is. Een zelfstandige woonruimte heeft namelijk een eigen woon-/slaapkamer, keuken en toilet.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419