Huurprijs

Huurprijs

De huurprijs is het bedrag dat je maandelijks betaalt voor een kamer. In eerste instantie is er de kale huur van een kamer die puur bestaat uit de woonruimte. Kosten voor gas, water, licht (GWL) en overige servicekosten zijn niet inbegrepen. Let goed op wanneer je op zoek bent naar een studentenkamer, want de kale en totale huurkosten liggen nog nogal uiteen. Vraag aan de verhuurder hoe de kosten precies zijn opgedeeld, zodat je weet wat je in totaal kwijt bent.

Componenten huurprijs

In veel gevallen gaat het om een all-in huurprijs, waar zaken als gas, water en licht al bijzitten. Ook in dit geval is het zeker bij een particuliere verhuurder raadzaam na te gaan hoe de huur precies is opgebouwd. Als hij dit weigert aan te geven, kun je de Huurcommissie inschakelen. Je hebt namelijk het recht om dit te weten.

Hoogte huurprijs

Voor kamers is er geen sprake van een maximale huurprijs. In de regel zijn kamers in populaire steden duurder dan in andere plaatsen. De huurprijs wordt bepaald door de verhuurder, maar je kunt proberen te onderhandelen. In sommige gevallen kun je huurtoeslag aanvragen, neem hiervoor contact op met je verhuurder om te kijken of dit mogelijk is.

Veelgestelde vragen over huurprijzen:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over huurprijzen en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

 • Wat is het verschil tussen kale en totale huur?

  Bij kale huur zijn geen extra kosten meegerekend. Dit is wel het geval bij een all-in huurprijs of totale huur. Deze huurprijs bevat bijvoorbeeld ook de kosten voor gas, water en licht en servicekosten.

 • Waar bestaat de huurprijs uit?

  Dat hangt af van wat de verhuurder doorberekent in de huurprijs. Vraag daarom altijd aan de verhuurder hoe de huurprijs is opgebouwd!

 • Hoe hoog zijn de servicekosten?

  Dat ligt eraan hoeveel kosten de verhuurder doorberekent in de huurprijs. Het is dus verstandig om bij twijfel dit even na te vragen bij de verhuurder.

 • Wanneer kom je in aanmerking voor huurtoeslag?

  Je komt in aanmerking voor huurtoeslag als je óf tussen de 18 en 23 jaar oud bent en niet meer dan 403,06 euro per maand aan huur betaalt, óf als je 23 jaar of ouder bent en je huur maximaal 710,68 euro is (bedragen per 2015). Verder dient de woning een zelfstandige ruimte te zijn (wat een kamer in principe niet is) en gelden er inkomenseisen. Je kan meer info opvragen bij de Belastingdienst.

 • Wie bepaalt de huurprijs?

  De verhuurder bepaalt de huurprijs. Dit kan een all-in huurprijs zijn of juist niet. Bij twijfel kan je de Huurcommissie inschakelen.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419