Huisvestingsvergunning

Huisvestingsvergunning

Huisvestingsvergunning

De huisvestingsvergunning is een gemeentelijke vergunning die je in sommige gebieden aan moet vragen om in aanmerking te komen voor een goedkope huur- of koopwoning. Voor sociale huurwoningen in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht bedraagt de maximale huurpijs waarvoor een huisvestingvergunning benodigd is €710,68 (2015). Voor woonruimtes boven dit bedrag hoef je dus geen huisvestingsvergunning aan te vragen.

Voorwaarden

Aan het verkrijgen van een huisvestingsvergunning voor een sociale huurwoning is een aantal voorwaarden verbonden. Deze kunnen per stad verschillen, maar doorgaans worden er eisen gesteld aan je leeftijd, je nationaliteit en je (verzamel)inkomen. Soms moet je ook een binding hebben met de regio waarin je wilt gaan wonen, bijvoorbeeld omdat er een familielid van je woonachtig is in de gemeente, of omdat je er een baan hebt.

Veelgestelde vragen over de huisvestingsvergunning

We hebben enkele veelgestelde vragen over huisvestingsvergunningen voor je op een rijtje gezet.

  • Hoe lang duurt het aanvragen van een huisvestingsvergunning?

    De duur van de aanvraag kan per regio verschillen. De termijn waarin je respons kunt verwachten ligt zo rond de zes weken.

  • Kan ik de huisvestingsvergunning van mijn sociale huurwoning overdragen?

    Nee, deze vergunning is helaas niet overdraagbaar. Hij is namelijk gekoppeld aan een woonruimte én aan een persoon.

  • Hoe kan het dat de huur van mijn woning boven de huisvestingsvergunningsgrens zit, maar ik toch een vergunning aan moest vragen?

    Dat kan komen doordat de ‘officiële’, kale huur lager ligt dan de huur die je daadwerkelijk betaalt. De officiële huur van je woning wordt namelijk bepaald door middel van een puntentellingssysteem.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419