Huisgenoten

Huisgenoten

Wanneer je op kamers gaat, is er een kleine kans dat je het hele huis voor je zelf hebt. Vaak worden er in het huis meerdere kamers bewoond door andere personen - vaak studenten. Dit zijn je huisgenoten. Soms zijn dit er een stuk of zeven, soms is het er maar één. Vaak moet je voorzieningen als de badkamer, keuken en wc delen met je huisgenoten.

Huisgenoten kies je niet

Je huisgenoten heb je niet altijd voor het uitkiezen. Wanneer je een kamer huurt bij een woonstichting, is het altijd maar afwachten bij wie je terechtkomt. Hierbij geldt de regel dat de eerstvolgende op de wachtlijst de kamer krijgt. In de vrije sector waar bijvoorbeeld een aantal studenten het gehele huis huurt en de kosten deelt, vindt er vaak een hospiteersessie plaats. Je wordt dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, meestal tegelijk met andere kandidaten. Daarna is het afwachten of je ook daadwerkelijk wordt gekozen.

Gezonde relatie opbouwen

Het is niet verplicht om je sociaal te mengen met huisgenoten, al wordt dit soms wel verlangd. Probeer elkaar in ieder geval een beetje te vriend te houden en maak goed afspraken over zaken als schoonmaken van gezamenlijke ruimtes, het betalen van de boodschappen en eventueel koken.

Veelgestelde vragen over huisgenoten:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over huisgenoten en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

  • Kun je zelf huisgenoten uitkiezen?

    Dat ligt eraan. Huur je via een woningstichting, dan heb je vaak geen keuze. Zit je in een studentenhuis, dan wordt een huisgenoot vaak geselecteerd door de huidige huisgenoten.

  • Wat moet je met huisgenoten delen?

    Over het algemeen deel je de badkamer, de keuken en het toilet met je huisgenoten. Soms ook de woonkamer.

  • Hebben huisgenoten verplichtingen naar elkaar?

    Dat hangt af van de afspraken die gelden. Doorgaans maak je afspraken over schoonmaken, boodschappen en koken.

© 2012-2021 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419