Huisbaas

Huisbaas

Een huisbaas is de persoon die de kamer verhuurt. Vaak heeft de huisbaas een geheel huis of pand in bezit waarin hij meerdere kamers verhuurt, de huisbaas is dus ook de verhuurder waar je het contract mee aangaat. Wanneer je een kamer huurt bij een woonstichting, is er niet echt sprake van een huisbaas, omdat het hierbij gaat om een organisatie. Let op, een huisbaas is niet synoniem aan een huisjesmelker. Bij laatstgenoemde ga je er al meteen van uit dat het een egoïstische profiteur is. Er zijn gelukkig genoeg huisbazen die kamers verhuren tegen een goede prijs, snel onderhoud plegen en prettig zijn in de omgang.

Vriendjes met de huisbaas

Soms woont de huisbaas in het huis waar ook de studenten een kamer huren en is dit het enige huis dat hij in bezit heeft. Door kamers te verhuren aan studenten heeft hij vervolgens binnen een x aantal jaar zijn huis afbetaald. Daarna kan hij misschien leven van de huurinkomsten. Het helpt om te proberen een goede band op te bouwen met de huisbaas, hier kun je wellicht je voordeel mee doen.

Veelgestelde vragen over een huisbaas

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over de huisbaas en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

 • Wat is een huisbaas?

  Een huisbaas is een particuliere verhuurder van een kamer of een pand waarin meerdere kamers worden verhuurd.

 • Wat doet een huisbaas?

  Een huisbaas verhuurt kamers en pleegt ook het onderhoud aan de kamers en de bijbehorende voorzieningen.

 • Is een huisbaas een huisjesmelker?

  Nee, niet iedere huisbaas is een huisjesmelker. Een huisjesmelker is een specifiek soort huisbaas: een profiteur die op allerlei (onwettige) manieren probeert een slaatje te slaan uit de huurder. De meeste huisbazen houden zich echter netjes aan de regels en zijn zodoende geen huisjesmelkers.

 • Hoe moet je met een huisbaas omgaan?

  Natuurlijk is het verstandig om te proberen een goede relatie op te bouwen met je huisbaas. Zo zal hij eerder geneigd zijn je te helpen bij problemen.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419