Hospiteren

Hospiteren

Betekenis

Hospiteren is het deelnemen aan een soort sollicitatie, om kans te maken op een vrije kamer in een studentenhuis.

Voordelen van hospiteren

Hoewel veel studenten een hekel hebben aan het deelnemen aan een hospiteeravond, heeft deze aanpak zo zijn voordelen. Tijdens het hospiteren krijg je een goede indruk van de bewoner(s) van het huis en kun je ontdekken of de kamer in kwestie iets voor jou is. Daarnaast kan zo’n avond goed voor je uitpakken wanneer je positief uitspringt tussen de andere kandidaten. Wanneer je jezelf bent en je wordt te midden van de alle andere kandidaten uitgekozen, dan heb je grote kans dat jouw persoonlijkheid goed zal matchen met die van je nieuwe huisgenoten.

Nare bijsmaak

Het concept achter hospiteren heeft voor veel woningzoekende studenten een negatief imago. Je zult immers met meerdere kandidaten moeten strijden om (meestal) één studentenkamer, en deze competitieve sfeer is niet voor iedereen ideaal. De angst om onder te sneeuwen tijdens de hospiteeravond zorgt er dan ook voor dat sommige studenten zich besluiten af te melden wanneer ze worden uitgenodigd voor zo’n avond. Een uitnodiging van een hospiteeravond biedt echter altijd nieuwe kansen om een vrije kamer te bemachtigen, en kan daardoor heel positief uitpakken voor degenen die de stoute schoenen aantrekken.

Hospiteren, hoe gaat dat?

Hospiteren vindt doorgaans plaats in de avond, aangezien de kans dan het grootst is dat er niemand college hoeft te volgen of aan het werk is. Jij en de andere gegadigden zijn meestal voorgeselecteerd op iets wat de huisgenoten aanspreekt, bijvoorbeeld je studie, je hobby, je connecties of je karakter. Afhankelijk van het aantal gegadigden kan de inhoud van hospiteeravond verschillen. Bij kleine groepen word je vaak tegelijkertijd uitgenodigd en hoor je achteraf of je het geworden bent of niet. Er zijn echter ook voorbeelden van hospiteeravonden waarbij het selectieproces wordt opgedeeld in meerdere etappes, waarbij er iedere sessie studenten afvallen. Tijdens de hospiteeravond zelf krijg je meestal een hapje en een drankje aangeboden en worden er beeldvormende vragen gesteld.

Veelgestelde vragen over hospiteren

We hebben enkele veelgestelde vragen over hospiteren voor je op een rijtje gezet.

  • Wat zijn goede tips voor het hospiteren?

Er zijn online veel tips te vinden die gericht zijn op een zo goed mogelijk verloop van je hospiteeravond. Hieronder vind je de belangrijkste:

  • Kom niet te laat
  • Wees niet pessimistisch
  • Stel geïnteresseerde vragen
  • Maak oogcontact
  • Zorg ervoor dat je facebook-profiel geen verkeerde indruk van je geeft
  • Wees terughoudend in het vertellen over excentrieke hobby’s
  • Wees vooral jezelf

Meer lezen hierover? Bekijk onze 16 tips om succesvol te hospiteren!

  • Wat voor vragen kun je verwachten bij het hospiteren?

Veel van de vragen die gesteld worden tijdens de hospiteeravond zullen erop gericht zijn om je karakter te peilen. Naast de standaardvragen over hobby’s, studies en bijbanen dien je er dus mentaal op voorbereid te zijn dat er veel lollige vragen gesteld zullen worden. Sla dus niet dicht wanneer je je opeens moet identificeren met een huisdier, of wanneer je wordt gevraagd naar je gênantste date.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419