Courtage

Courtage

Onder ‘courtage’ verstaan we de kosten die bemiddelaars in rekening brengen als je via hen een woonobject huurt. De kosten worden ook wel verhuur-, administratie-, of makelaarskosten genoemd. Hoewel deze aanslag voor het huren van zelfstandige woningen meestal niet opgaat (Art. 264 & 417, boek 7 van het BW), vormt het bemiddelen voor kamerverhuur een uitzondering op deze regel.

Opbouw

Doorgaans wordt de hoogte van courtage gebaseerd op het maandelijkse huurbedrag (of een deel hiervan). Het geldbedrag is een vergoeding voor de diverse diensten die de verhuurmakelaar heeft geleverd, zoals bijvoorbeeld de inventarisatie van je woonwensen, het onderhandelen over de huurvoorwaarden en het verstrekken van informatie over de wetgeving omtrent huren.

Veelgestelde vragen over courtage

We hebben enkele veelgestelde vragen over courtage voor je op een rijtje gezet.

  • Welke werkzaamheden verricht een verhuurmakelaar in ruil voor courtage?

    Doorgaans zijn de taken van de verhuurbemiddelaar beperkt. Het komt regelmatig voor dat je voor het ondertekenen van je contract langs een bemiddelaar moet die hiervoor een royale fee opstrijkt, of dat je opnieuw courtage moet betalen als je van kamer verandert in hetzelfde huis.

  • Ik denk dat ik teveel courtage heb betaald, kan ik dat via de rechter terughalen?

    Dit kan enkel wanneer de courtagetoeslag die je betaald hebt hoger is dan 500 euro. Een gerechtelijke procedure voor een bedrag onder de 500 euro loont namelijk niet de moeite. Helaas doet de huurcommissie geen uitspraak over courtages, en kun je ook niet bij hen terecht als je denkt dat je onrecht wordt aangedaan.

  • Mag een makelaar zowel courtage rekenen aan mij als aan de verhuurder?

    Ja, dat mag in het geval van kamerverhuur. Voor onzelfstandige woonruimtes (zoals kamers) geldt namelijk dat zowel de huurder als de verhuurder mogen worden aangeslagen voor de makelaarskosten. Deze uitzondering op de regel is in het leven geroepen omdat niet-commerciële bureaus anders niet konden blijven voortbestaan.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419