Courtage

Courtage

Onder ‘courtage’ verstaan we de kosten die bemiddelaars in rekening brengen als je via hen een woonobject huurt. De kosten worden ook wel verhuur-, administratie-, makelaars- of bemiddelingskosten genoemd. Ga je een kamer huren, dan mag een makelaar of bemiddelaar slechts in enkele gevallen courtagekosten aan jou vragen.

Wat zijn courtagekosten
Wanneer een makelaar een woning of kamer succesvol verhuurd, krijgt hij vanzelfsprekend een vergoeding voor de diensten die hij heeft geleverd. De vergoeding van de werkzaamheden mag echter alleen worden gevraagd aan de opdrachtgever van de werkzaamheden. Vraagt de eigenaar van een woning om geschikte huurders te vinden, dan mag de makelaar alleen naar de eigenaar van de woning een rekening sturen. De makelaar mag in dit geval niet ook kosten in rekening brengen bij de huurder.

Wanneer zijn courtagekosten voor de huurder?
Wanneer de huurder een aanhuurmakelaar inschakelt om een geschikte woning te vinden, dan is de huurder de opdrachtgever. De makelaar mag dan echter niet ook in opdracht werken voor de verhuurder. Dat betekent dat een makelaar uitsluitend woningen mag aanbieden aan de huurder die niet via het eigen makelaarskantoor worden verhuurd.

Kosten voor aanvullende diensten
Courtagekosten of bemiddelingskosten zijn kosten die worden gerekend voor alle diensten die leiden tot het huren van een woning. Diensten die daar los van staan, zoals hulp bij het aanvragen van gas, water en licht of het aanvragen van een parkeervergunning, mag een makelaar wel bij de huurder in rekening brengen. Echter mag dit alleen als het gaat om optionele diensten. Dat betekent dat een makelaar je de diensten mag aanbieden, maar dat je er als huurder ook vanaf moet kunnen zien zonder dat dit invloed heeft op of je de woning kunt huren.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419