Antikraak

Antikraak

Antikrakers nemen legaal een leegstaand pand in gebruik, zodat krakers het pand niet gaan bewonen. Antikrakers zijn eigenlijk de ‘bewakers’ van het pand. Voor deze vorm van wonen kun je een antikraakbureau benaderen. Dit bureau biedt je een bruikleencontract en geen huurovereenkomst, waardoor zowel jij als het bureau flexibel kan zijn met de beëindiging van dit contract. Het bureau is aansprakelijk wanneer de omgeving van een antikraakpand overlast ervaart van de bewoners.

Kraken leidt tot problemen

Wanneer een pand illegaal gekraakt wordt, kan dit de nodige problemen met zich meebrengen. Er kunnen vernielingen plaatsvinden en krakers weigeren hun woonruimte soms te verlaten als de overheid wil dat ze er uit gaan. Dit kan tot opstootjes leiden met alle gevolgen van dien. Vandaar dat gemeenten liever zien dat een leegstaand pand wordt gebruikt voor antikraak, omdat hier controle op uit te oefenen is.

Voor- en nadelen antikraak

Antikraak heeft voor- en nadelen voor de huurder. Enerzijds is het goedkoop en is er vaak een grote ruimte beschikbaar, anderzijds heb je geen zekerheid over hoe lang je er kunt blijven. Bovendien zijn er soms regels die bepalen dat je geen feestjes mag geven of huisdieren mag hebben. Toch is deze woonvorm een uitkomst voor veel studenten, omdat het overige aanbod in sommige steden erg klein is. Vaak zijn deze beschikbare kamers erg duur, in tegenstelling tot antikraak-woonruimte.

Veelgestelde vragen over antikraak

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over antikraak en de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

 • Wat is antikraak?

  Antikraak is het in gebruik nemen van een leeg pand met het doel om krakers ervan te weerhouden het pand te bewonen.

 • Is antikraak legaal?

  Ja, antikraak is een legale vorm van wonen indien je het pand op basis van een bruikleencontract bewoont.

 • Wat doet een antikraakbureau?

  Een antikraakbureau weet welke panden in aanmerking komen voor antikraak en biedt je een bruikleencontract aan om te kunnen wonen in een antikraakwoning. Bovendien is het bureau aansprakelijk wanneer de bewoners overlast veroorzaken.

 • Wat zijn de voordelen van antikraak?

  Je kan snel een woning betrekken tegen zeer lage kosten. Bovendien beschik je vaak over zeer grote woonruimte.

 • Hoeveel kost antikraak?

  Voor antikraak betaal je doorgaans niet meer dan zo'n 200 euro per maand, vaak zelfs minder. Meestal moet je zelf je voor water, gas en elektriciteit betalen.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419