Gas, water en licht

Gas, water en licht

Gas, water en licht behoren tot de basisvoorzieningen van iedere huurwoning. In advertenties wordt ‘gas, water en licht’ nogal eens afgekort tot ‘GWL’. Overigens zijn er voldoende woonruimtes waar gas wordt vervangen door elektriciteit (koken is immers ook mogelijk met een inductieplaat of elektrisch kookstel).

Inclusief of exclusief Gas Water Licht?

Bij sociale huurwoningen wordt gas, water en licht meestal in de huurprijs doorberekend. Dit aanvullende bedrag wordt dan opgeteld bij de kale huur en staat vermeld in je contract. Het bedrag dat je extra besteedt aan gas, water en licht zul je achteraf terug moeten betalen aan de gemeente. Als je echter te veel hebt betaald, dan krijg je dit bedrag uiteraard ook terug. Wanneer je huur exclusief is (en dit is meestal het geval wanneer je op kamers gaat), betaal je doorgaans rechtstreeks aan het energiebedrijf. Bij sociale huurwoningen komt het regelmatig voor dat alleen water in de huurprijs is doorberekend wanneer een zelfstandig pand is omgebouwd tot meerdere, kleinere woonruimtes.

Huisbaas

Wanneer je in een studentenhuis woont met een particuliere verhuurder, dan zal de huisbaas jullie doorgaans de afrekening doorsturen na ieder boekingsjaar. Meestal kun je dan samen met je huisgenoten een bedrag overmaken naar een gezamenlijke rekening.

Veelgestelde vragen over gas, water en licht

Hieronder hebben we enkele veelgestelde vragen over GWL voor je verzameld.

  • Wat is het verschil tussen GWL en servicekosten?

    Gas, water en licht vormen een onderdeel van de servicekosten. De servicekosten zelf beslaan naast GWL onder meer nog administratiekosten en kosten voor de huisvesting.

  • Met welke kosten voor Gas Water Licht moet ik rekening houden?

    De kosten voor GWL zijn zeer afhankelijk van je woonsituatie: aan een flat ben je immers veel minder geld kwijt dan aan een vrijstaand huis en met hoe meer mensen je je huis deelt, des te hoger zullen je kosten uitvallen. Gemiddeld genomen ben je voor een eenpersoonshuishouden in een flat zo’n 140 euro per maand kwijt aan gas, water en licht.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419