Deurwaarder

Deurwaarder

Een deurwaarder is een persoon die wordt ingeschakeld wanneer een rekening niet op tijd of slechts deels betaald is. Aan een bezoek van de deurwaarder gaan altijd schriftelijke aanmaningen vanuit een incassobureau vooraf.

Beslaglegging

De deurwaarder kan niet zomaar je woonruimte binnenstappen en beslag leggen op goederen. Daar gaan namelijk een dagvaarding en een zitting bij de kantonrechter aan vooraf. Als de kantonrechter je niet veroordeelt tot het betalen van de achterstallige kosten, dan zal de deurwaarder ook geen beslag op je goederen kunnen leggen. Een deurwaarder die zonder de voorafgaande procedures voor je deur staat, hoef je dus ook niet binnen te laten.

Veelgestelde vragen over deurwaarders

Hieronder hebben we veelgestelde vragen over deurwaarders voor je verzameld.

  • Mijn huisbaas heeft zijn postadres op onze studentenwoning staan, mag een deurwaarder onze spullen in beslag nemen?

    Nee, dat is niet toegestaan. Een postadres is namelijk niet gelijk aan een woonadres, en de goederen die ze daarmee zouden confisqueren zijn niet van je huisbaas afkomstig. Wanneer je in een dergelijk geval een brief ontvangt waarin wordt gedreigd met een bezoek van een deurwaarder, kun je jezelf deze onnodige situatie besparen door de betreffende deurwaarder per brief te informeren dat de huisbaas niet bij jullie inwoont, en dat er dus niets te halen valt.

  • Zijn er situaties waarin er zonder gerechtelijk bevel (of deurwaarder) spullen worden gevorderd?

    Ja, er zijn inderdaad uitzonderingen op de regel. Een beslag zonder deurwaarder wordt een ‘derdenbeslag’ genoemd, en vindt plaats na een schriftelijke notificatie bij je werkgever of uitkerende instantie. Voorbeelden van instanties die via deze manier mogen opereren zijn de Belastingdienst, het OM (voor openstaande boetes) en de gemeente.

  • Er dreigt beslaglegging en ik wil weten wat m’n rechten zijn, waar kan ik heen?

    Er zijn diverse commerciële bureaus actief, die in ruil voor een vergoeding je vragen kunnen beantwoorden. Overweeg echter ook eens om een bezoek te brengen aan het Juridisch loket. Juridische informatie is in dit geval namelijk gratis.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419