Afvalstoffenheffing

Afvalstoffenheffing

Afvalstoffenheffing is een jaarlijkse heffing op het gebruik van de afvalopruim-services van de gemeente. De hoogte van de heffing verschilt per gemeente, en aan het bedrag kan naar voorkeur in termijnen of in een enkele betaling worden voldaan.

Afvalstoffenheffing en op kamers wonen

Als je in een studentenhuis woont, dan krijg je deze heffing niet rechtstreeks opgelegd. Op onzelfstandige woningen wordt er bedrijfsafvalstoffenheffing geheven, waarvan de rekening naar de huisbaas wordt opgestuurd.

Veelgestelde vragen over de afvalstoffenheffing

Hieronder hebben we veelgestelde vragen over de afvalstoffenheffing voor je verzameld.

 • Wat kan ik doen als de aanslag afvalstoffenheffing op in ons studentenhuis op de mat valt?

  In dat geval kun je een bezwaar indienen bij de gemeente. Je huisbaas zal dan alsnog de aanslag via zijn eigen adres ontvangen.

 • Mag de huisbaas ons aanslaan voor afvalstoffenheffing?

  Alleen in indirecte zin. De huisbaas mag jullie de aanslag laten betalen onder het mom van een tegemoetkoming voor ‘bijkomende leveringen en diensten’, maar dient dit wel buiten de servicekosten om te doen.

 • Waarom moet de afvalstoffenheffing via de huisbaas lopen?

  Vóór 2012 was het zo dat de afvalstoffenheffing op de mat viel van het studentenhuis waar ze betrekking op had. De aanslag kwam dan op de rekening van één huisgenoot binnen, die vervolgens z’n kamergenoten moest aansporen om hun aandeel van de rekening te betalen. Door de heffing rechtstreeks naar de verhuurder te sturen werd dit probleem dus opgelost.

 • Waarom verschilt de hoogte van de afvalstoffenheffing per stad?

  Het (soms aanzienlijke) verschil in de hoogte van de heffing tussen gemeentes kan worden teruggevoerd in verschillen tussen de wijze van heffen, heffingsmaatstaven, kostenefficiëntie en verschillen tussen de gemeentes zelf. Zo kan het een groot verschil uitmaken of de gemeente eventuele aanvullende kosten voor onjuiste heffingen direct doorberekent, of enkel extra heffingen doorrekent aan overtreders.

© 2012-2020 Kamers, onderdeel van TreeHouse B.V. | Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam | KvK-nummer 24426419